Βρίσκεστε εδώ:/ΕΤΟΙΜΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ
ΕΤΟΙΜΟΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Ο έτοιμος χλοοτάπητας είναι η καλλιέργεια -σε ειδικά αγροτεμάχια– πιστοποιημένων σπόρων γκαζόν κορυφαίων ποικιλιών υψηλής καθαρότητας και φυτρωτικότητας  με ειδικές μεθόδους σποράς  για τουλάχιστον 6 έως 8 μήνες ανάλογα με το είδος και την ποικιλία που χρησιμοποιείται. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και συνεχή παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό  για την σωστή-υγιή ανάπτυξη του και είναι απαλλαγμένος από μυκητολογικές ασθένειες και ζιζάνια.

Ο έτοιμος χλοοτάπητας στην συνέχεια κόβεται σε λωρίδες μαζί με ένα μεγάλο μέρος του ριζικού του συστήματος, τυλίγεται με ειδικό μηχάνημα σε ρολά και μεταφέρεται στο χώρο τοποθέτησης του. Μπορεί να κοπεί σε δύο διαφορετικές διαστάσεις ρολών 2,5m μήκος με 0,40m πλάτος, που προορίζεται συνήθως για αστική χρήση (πάρκα, πλατείες, κήπους κ.τ.λ) και σε διαστάσεις 1m πλάτος με 20m μήκος (Big Roll) που προορίζεται για τοποθέτηση σε γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα γκολφ ή χώρων μεγάλων διαστάσεων χωρίς πρανή και εμπόδια αφού απαιτείται η χρήση ειδικών μηχανημάτων για την επίστρωση τους (Sod Installer).

Παρακάτω αναφέρονται περιληπτικά οι λόγοι που η τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα υπερτερεί έναντι της σποράς του γκαζόν.

 • Χρήση του χώρου άμεσα.
 • Τοποθέτηση όλες τις εποχές του χρόνου.
 • Τοποθέτηση σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση (πρανή).
 • Τοποθέτηση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
 • Χλοοτάπητας καθαρός από ζιζάνια και μυκητολογικές ασθένειες.
 • Χλοοτάπητας ώριμος αφού έχει συμπληρώσει αρκετούς μήνες στο χωράφι κάτω από συνεχή επιστημονική παρακολούθηση.

Για την μέγιστη ανάπτυξη του χλοοτάπητα χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα σε 4 σημαντικούς παράγοντες … τον αέρα, το φως του ήλιου, το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία. Στις σωστές αναλογίες οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιή και πολύς καλής ποιότητας χλοοτάπητα ενώ η μη σωστή κατανομή τους και η υπερβολική χρήση κάποιων όπως π.χ λιπασμάτων μπορούν να προκαλέσουν σταδιακά προβλήματα. Επίσης η κακή σύσταση του εδάφους π.χ μεγάλο ποσοστό αργίλου δυσκολεύει την σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητα διότι το ριζικό σύστημα δεν έχει το κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθεί σωστά καθώς το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμα από τον χλοοτάπητα. Ένα άλλο παράδειγμα για το πόσο το έδαφος επηρεάζει την ποιότητα του χλοοτάπητα είναι τα εδάφη με αμμώδη σύσταση καθώς τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το ριζικό σύστημα των φυτών λόγω έκπλυσης και μη κατάλληλου pH.

Τα μέση σύστασης εδάφη με καλή στράγγιση και με pH 6-6.5 είναι τα καλύτερα εδάφη για τον έτοιμο χλοοτάπητα

Το βάθος κατεργασίας δεν πρέπει να είναι λιγότερο των 10 -15 cm για την καλύτερη διείσδυση της ρίζας γιατί οι βαθιές ρίζες θα κάνουν το χλοοτάπητα πιο ανθεκτικό στην ξηρασία και θα έχουμε πιο ορθολογική χρήση του νερού και των θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφο χλοοτάπητα που θα είναι ανθεκτικός στις ασθένειες και στον έλεγχο των ετησίων κυρίως ζιζανίων.

Με την προσθήκη καλής ποιότητας χώματος ,το όποιο πρέπει να διαπιστωθεί κατόπιν αναλύσεως του εδάφους και με την προσθήκη τύρφης που βοηθάει πάρα πολύ στις οργανοληπτικές ικανότητες των εδαφών. Κατά περίσταση θα πρέπει να προβούμε και σε βελτίωση του pH του εδάφους. Στα όξινα εδάφη εφαρμόζουμε ασβέστιο ενώ στα αλκαλικά θείο ή γύψο. Απαραίτητη είναι και η χρήση λιπασμάτων για την σωστή εγκατάσταση και ανάπτυξη του χλοοτάπητα η ποσότητα εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και την εποχή που θα γίνει η τοποθέτηση του χλοοτάπητα. Συμβουλή μας μετά από την εμπειρία πολλών ετών είναι η εφαρμογή λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης στις ποσότητες που θα σας προτείνει ο ειδικός.

 • Ομοιογένεια χλοοτάπητα.
 • Μειωμένη συντήρηση.
 • Λιγότερες απαιτήσεις σε νερό , λιπάσματα και χημικά.
 • Αυξημένη πυκνότητα και καλυπτικότητα.
 • Ταχύτερη ανάκαμψη από τη φθορά.

Ναι, με ένα ελαφρύ κύλινδρο για να πάρουμε τις ανωμαλίες που υπάρχουν και να βοηθήσουμε να έρθει ο χλοοτάπητας σε πλήρη επαφή με το έδαφος και να μην δημιουργηθούν θύλακες αέρα.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Σημαντικό είναι για την σωστή αρχή των εργασιών να έχουμε πλήρη καταγραφή της έκτασης μήκος και πλάτος και οτιδήποτε ασυνήθιστα χαρακτηριστικά έχει ο ως προς διαμόρφωση χώρος που χρειάζεται να γίνει η τοποθέτηση –ακριβή αριθμό τμ.-και κατόπιν κάνετε την παραγγελία σας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε να τοποθετήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον χλοοτάπητα για να μην έχουμε προβλήματα.

Η εγκατάσταση του χλοοτάπητα γίνεται αμέσως με την παράδοση και το πότισμα ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες αμέσως μετά την εγκατάσταση. Ο χλοοτάπητας είναι ζωντανός οργανισμός και απαιτεί υγρό έδαφος από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης του. Ξεκινήστε την εγκατάσταση κατά μήκος του μακρύτερου σε ευθεία γραμμή .Πρέπει να προσέξουμε για τυχόν επικαλύψεις ή κενά μεταξύ των ρολών του χλοοτάπητα και καλό είναι να αποφύγετε μικρά κομμάτια στις εξωτερικές πλευρές δεδομένου ότι δεν συγκρατούν υγρασία.

Μετά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα εφαρμόστε αμέσως ένα πρόγραμμα αρδεύσεων ,θα πρέπει ο χλοοτάπητας να είναι ιδιαίτερα τις 2 πρώτες εβδομάδες συνεχώς υγρός και στην συνέχεια κάνουμε λιγότερο συχνές αλλά πιο μεγάλες σε διάρκεια αρδεύσεις, αυτό βοηθάει στην βαθύτερη διείσδυση των ριζών στο έδαφος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον πρώτο μήνα μετά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή και βαριά χρήση του.

Σημαντικό μετά τα παραπάνω που αναφέραμε είναι και το πρώτο κούρεμα του χλοοτάπητα που πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά στα 4 με 5 cm περίπου.